Què estàs cercant?
Potser busques…
Residència d’infants de 4t de primària de l'Escola Drassanes
El Santa Mònica acull el projecte Sojornar, que es basa en una residència artística a la inversa amb l'Escola Drassanes.
El concepte de residència artística a la inversa es basa en la contaminació entre les pràctiques artístiques i les educatives, fent que sigui l'alumnat de l’Escola Drassanes qui intervé i ocupa el centre d’arts, i no al revés. L’alumnat de 4t de primària de l'Escola Drassanes està en contacte amb les artistes que formen part del cicle expositiu, així com amb les artistes en residència (les Mòniques) del Santa Mònica.
Enguany és la tercera edició del projecte, que van impulsar les artistes residents del Gremi d'Educació 2021/2022 integrat per Elena Blesa, Jordi Ferreiro i Alba Rihe. En la primera edició Sojornar va estar vinculat a l'exposició La tradició que ens travessa, i en la celebració de 10 anys de l'Escola Drassanes al barri.
En la segona edició es va consolidar l'aliança amb l'Escola Drassanes i el Gremi d'Educació 2022/2023, integrat per Gemma París, Alejandro Santaflorentina, Marta R. Chust i Alba Rihe, que va desenvolupar la setmana de residència al Santa Mònica. El projecte va treballar a partir de l'exposició Utopia Rambles i la relació dels infants de Drassanes amb el barri on se situa l'escola.
En aquesta tercera edició, Sojornar es formalitza com a projecte estable del Santa Mònica en col·laboració amb l’Escola Drassanes i un equip de mediació, i estarà vinculat al cicle expositiu L'altre costat, partint de la idea de trànsit com a eix de les investigacions artístiques.
Sojornar 2023/2024 es durà a terme del 12 al 15 de març. Durant aquests dies l’alumnat i el professorat es traslladaran al Santa Mònica per romandre-hi com un agent actiu més de l’organisme que configura la comunitat interna del centre. Al llarg d’aquest temps infants i professorat transitaran -juntament amb les artistes residents, l’equip del centre i algunes de les artistes de l’exposició- per diverses situacions col·lectives d’aprenentatge que trencaran les lògiques tradicionals al voltant de qui en sap i qui no en sap, qui aprèn i qui ha d’ensenyar, qui és artista i qui és el públic, i quins son els espais on podem aprendre i aquells on ens ho podem passar bé.
En col·laboració amb:
Escola Drassanes
Sojornar 23-24 compta amb un grup motor conformat per artistes i educadores: Alejandro Santaflorentina (artista, educador i investigador), Alba Rihe (artista, educadora i investigadora), Gemma Paris (artista, educadora i investigadora) i Marta R. Chust (artista, educadora i investigadora), Núria Diaz Soler (mestre educació primària),
Mercedes (mestre educació primària), Chaure Catalan (mestre educació primària), Aitor Fernández Morote (mestre educació primària), Jordi Paloma Bertran (mestre educació primària), i Sonia Benítez (mestre educació primària).
I l’acompanyament de:
Marta Gracia Valladares, responsable dels programes de mediació i educació del Santa Mònica
Fernando Hernández, investigador
Maria Roda Otero estudiant del Màster en Arts visuals i educació: un enfocament construccionista de la Universitat de Barcelona
La participació de:
Gremi de Gastronomia 23-24 del Santa Mònica
Gremi d’Edició 23-24 del Santa Mònica
Gremi de Comunicació del Santa Mònica
val flores, escriptora, mestre lesbiana i activista de la dissidència sexual
Anna Irina Russell, artista de l’exposició L’altre costat
Francesca Llopis, artista de l’exposició L’altre costat
Núria Martínez-Vernis, poetessa entrevistada per a l’exposició L’altre costat
Equip de regidores de l’exposició L’altre costat
Ferran Utzet, curador de l’exposició L’altre costat
Enric Puig, curador de l’exposició L’altre costat i director del Santa Mònica
L’hospitalitat i el suport a la producció de:
Equip d’informació i mediació dels espais expositius del Santa Mònica
Equip tècnic del Santa Mònica
Equips de manteniment del Santa Mònica
I la implicació de:
Equip directiu de l’Escola Drassanes