La Casa Encendida de Madrid presenta l'exposició col·lectiva
Biblioteques insòlites comissariada per Gloria Picazo. La mostra parteix del que ha suposat la biblioteca com a espai que ha custodiat i continua custodiant el coneixement reunit i emmagatzemat per la humanitat a través dels segles.
La història de la biblioteca és com la història d'una quimera, d'una il·lusió, d'un somni impossible, ja que entendre-la com un contenidor susceptible d'incloure tota la memòria del món, sempre acabarà sent una “utopia inabastable”. La mostra es dirigeix a les moltes possibles derives d'aquest concepte de biblioteca total, que es poden trobar a les biblioteques personals, diverses, subjectives, anàrquiques i insòlites. Al seu torn, si es considera la Biblioteca com l'espai en el qual tots els sabers es concentren, des que a mitjans del segle XIX es van començar a implantar les biblioteques públiques, s'ha d'abordar també el tema des d'aspectes tan diversos com la importància de l'espai físic i arquitectònic. La mostra proposa una reflexió sobre la idea de biblioteca inspirada en biblioteques mítiques com la d'Alexandria, particulars i subjectives com la de Michel de Montaigne, utòpiques com els projectes arquitectònics d'Étienne-Louis Boullée al segle XVIII fins a acceptar i qüestionar el “núvol” com aquest arxiu descomunal que recull la quantitat incomptable de dades generades per la societat actual. Els artistes presents en el projecte estan units partint del seu profund interès pel llibre i per les edicions d'artista.
Artistes
Ignasi Aballí / ALIAS / Clara Boj y Diego Díaz / Fernando Bryce / Iñaki Bonillas / Antònia del Río / Enric Farrés Duran / Dora García / Javier Peñafiel / Juan Pérez Agirregoikoa / Francesc Ruiz / Oriol Vilanova. L'artista Enric Farrés també realitzarà una instal·lació amb motiu de l'exposició a la Biblioteca i Centro de Documentación del Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofía.
Arts Santa Mònica albergarà aquesta exposició a partir d'abril de 2018 en el marc d'ArtsLibris Barcelona, Fira Internacional de l'Edició Contemporània.