Què estàs cercant?
Potser busques…
Flux Summa: Josep-Maria Balanyà
Activitat oberta i gratuïta amb aforament limitat a 55 persones
Projecció i col·loqui amb la presència de Josep-Maria Balanyà.
La carrera del pianista barceloní resident a Brussel·les Josep-Maria Balanyà, amb més de 40 anys de treball a l’escenari i 28 discs enregistrats, l’ha dut des de la música clàssica i el jazz fins a especialitzar-se en la improvisació, l’art acústic experimental i la performance, camps en els quals gaudeix d’un elevat reconeixement internacional. Balanyà és també improvisador, compositor, director d’orquestres d’improvisació, artista sonor, pintor i fotògraf.
Ha estudiat a Barcelona i a Suïssa (Swiss Jazz School i Hochschule für Musik und Theater de Berna), ha assistit a seminaris de composició de Helmut Lachenmann, Ivan Fedele i Walter Zimmermann, i a tallers d’improvisació amb Borah Bergman a Nova York.
Entre les seves més de 140 obres hi ha projectes multimèdia per a piano, veu, electrònica, vídeo, dansa Butoh, escultura i instal·lacions sonores. Les seves obres com a pianista solista reflecteixen el seu interès per complementar el so pur del piano amb peces per al piano preparat o ampliat. Ha creat escultures sonores i instal·lacions sonores que poden ser interpretades pel públic/visitants.
Ha treballat amb músics de primera línia, incloent Claudio Pontiggia, Hans Koch, Joachim Kühn, Franz Hautzinger, Carlos Zingaro, Michiel Borstlap, Walter Quintus, Ksenija Lukic, Das Neue Ensemble Hannover, Americo Rodrigues, Ulrich Mitzlaff, Mimi Barthélemy, Ramón López, entre d’altres. Ha tocat a festivals i programes de ràdio a molts països d’Europa i Amèrica. Ha obtingut diverses beques de creació a Alemanya i a Suïssa. Actualment resideix a Brussel·les i a Barcelona.
En els llindars entre la música i la performance, Balanyà ha dut a terme les seves accions més imaginatives, com el recital en la foscor absoluta al Sendesaal de Bremen o el concert per a les campanes de la catedral de Trèveris (Alemanya).
Els concerts de Balanyà són rituals enèrgics –hom diria que toca el piano amb tot el cos– on es percep la presència de la música feta matèria.
En aquesta sessió veurem una selecció de vídeos de les seves actuacions entre 2000 i 2021.
Enllaços d'interès:
A cárrec de: HABITUAL VIDEO TEAM
Dimarts de vídeo 2023 es nodreix de les propostes de: