Convocatòria Les Mòniques 2025/2026

Beques de recerca i experimentació en mediació artística en residència

Convocatòria
Del 12.03 al 10.04.2024 (ambdós inclosos)

Sessions informatives, presencials i en línia, sense inscripció prèvia fins a completar aforament:

 

 

Important: Recomanem assistir a una de les sessions informatives abans de sol·licitar la beca.

Convocatòria Les Mòniques 2025/2026

El 12 de març s'obre la convocatòria de beques de recerca i experimentació en mediació artística en residència pel període setembre 2025 – juliol 2026 al centre d’arts Santa Mònica. Les persones seleccionades formaran part de Les Mòniques 25-26. El termini per presentar-se finalitzarà el 10 d’abril.

Les beques en residència en el Santa Mònica s'adrecen a creadores i creadors transdisciplinaris que treballin en l’àmbit relacional o participatiu.


El seu objectiu és promoure el desenvolupament de prototips de dispositius de mediació artística que explorin formats transmedials que obrin a públics diversos els continguts, discursos i preguntes que el centre conté i genera.

Cadascun dels dispositius transmedials desenvolupats durant la residència actua com a prototip, és a dir, un format experimental que respon a la lògica de prova i error. Els prototips poden o no quedar com un dispositiu futur estable, a disposició del Santa Mònica, però aquests no han de respondre a exigències ni objectius marcats pel centre. Els prototips generats i els futurs dispositius estables no es conceben com a obres amb propietat intel·lectual i autoria individual, sinó com a projectes que son susceptibles de ser replicats i/o adaptats per futures persones becades, la mateixa institució o altres persones i organitzacions que configuren la xarxa i els públics del Santa Mònica.

Els tres cicles expositius que es desplegaran entre la tardor 2025 i la primavera 2026 parteixen de les preguntes següents: què és i què implica un esdeveniment cultural? com explicar la violència, la desigualtat, l'opressió, la discriminació i el racisme sense tornar a utilitzar imatges i narratives generades per l'hegemonia blanca? quin paper i responsabilitat té i ha tingut l’art al llarg de la seva història en la construcció, sofistificació i opacitat de les tècniques d’engany?

Les residències estan plantejades com a estades temporals d’11 mesos en un espai compartit en el Santa Mònica. Durant aquest temps els residents engeguen i participen en processos de recerca que s’acaben materialitzant en diversos prototips de dispositius de mediació artística. Alhora, se’ls convida a compartir les seves línies de recerca i els prototips resultants en el marc d’altres programes i projectes d’educació i mediació del centre com, per exemple, el programa de formació curatorial del Santa Mònica, (crear) Situacions, el projecte educatiu Sojornar i el Festival de Cultura Raval(s) que coordina la fundació Tot Raval.
 

Les persones becades treballen presencialment en el Santa Mònica, per tal de propiciar l’intercanvi de coneixements en el grup i la dimensió col·lectiva dels diferents processos de recerca. El grup de residents compta amb una bossa de producció pel desenvolupament dels prototips i un seguiment de la seva estada i els seus processos de recerca per part de la direcció i l’equip tècnic del centre. Al llarg de la residència, des de la institució s’acompanya a les persones en el desenvolupament de les seves recerques i prototips, alhora que en el desenvolupament d’aliances, diàlegs i hibridacions amb els continguts dels programes del Santa Mònica, els seus marcs i estructures institucionals, els altres projectes de mediació i educació del centre, i el teixit del barri del Raval.
 

A més a més, hi ha establerts 5 moments de residència (dis)ntensius durant els quals els artistes i les persones de l’equip del Santa Mònica encarregades d’acompanyar la residència, poden aprofundir, revisar i avaluar col·lectivament els processos de recerca en marxa així com les dinàmiques de treball internes i la relació amb la institució.

Els (Dis)ntensius del programa de beques 2025/2026 tindran lloc durant un dia i mig consecutiu de les setmanes següents:

  • (Dis)ntensiu #1 (benvinguda, presentació del grup, immersió en el context i entorn del Santa Mònica): 3 i 4 de setembre.
  • (Dis) ntensiu #2: 5 i 6 de novembre.
  • (Dis) ntensiu #3: 4 i 5 de febrer.
  • (Dis) ntensiu #4: 15 i 16 d’abril.
  • (Dis) ntensiu #5: (avaluació final i tancament): 1 i 2 de juliol.

Les modalitats de les beques 2025/2026 són:
 

a) Recerca en mediació participativa (3 beques)

Són beques per a recerques sobre formes experimentals de mediació i d'activació de públics, és a dir, recerques que tinguin com a matèria d'estudi la creació de formes alternatives de recepció i participació en esdeveniments artístics i culturals per part dels públics.

b) Recerca en mediació espacial (3 beques)

Són beques per a recerques que repensin els continguts en funció del disseny d'espais expositius i dispositius arquitectònics efímers, així com de construccions a l'espai públic. Les recerques d’aquesta modalitat també poden investigar sobre disposicions experimentals de les audiències.

c) Recerca en mediació digital (3 beques)

Són beques per a recerques sobre formes experimentals de mediació de continguts a través d'aplicacions, plataformes i altres projectes digitals.

d) Recerca en mediació comunicacional (3 beques)

Són beques per a recerques sobre formes experimentals de mediació entesa com a comunicació i difusió, tant física com digital.

e) Recerca en mediació editorial (3 beques)

Són beques per a recerques sobre formes experimentals de mediació a través del disseny i la producció editorial.

f) Recerca en mediació educativa (3 beques)

Són beques per a recerques que experimentin amb activitats educatives i formatives diverses, així com al voltant d'accions formatives digitals.

g) Recerca en mediació gastronòmica (3 beques)

Són beques per a recerques que explorin estratègies de mediació cultural i socialització a través de la gastronomia com a creació artística.

L'import de la beca és de 9.200,00 euros per a una durada d'11 mesos, de l'1 de setembre de 2025 al 31 de juliol de 2026.

El pagament de la subvenció es tramita de la manera següent:

1. Un primer pagament, que consisteix en una bestreta del 50% de l'import de la beca, a partir de la publicació de la concessió.

2. Un segon pagament, del 30% de l'import de la beca, un cop la persona beneficiària hagi justificat la realització parcial del projecte, d'acord amb el pla de treball temporalitzat, mitjançant la documentació justificativa (un informe justificatiu que detalli l'activitat feta fins aleshores i una planificació de l'activitat que s'ha de dur a terme en el període restant) d'acord amb el pla de treball temporalitzat del projecte de recerca.

3. Un tercer pagament, del 20% de l'import de la beca, un cop la persona beneficiària hagi justificat la realització del projecte becat, mitjançant la documentació justificativa (la memòria en què consti la descripció de les fases de treball executades, en funció de la naturalesa del projecte, el calendari i la metodologia emprada, a més de l'explicació dels resultats obtinguts i de les perspectives de futur). El document ha de tenir una extensió mínima de deu folis.

  • Poden optar a aquestes beques les persones físiques amb domicili a Catalunya.
  • Per obtenir la condició de beneficiàries, les persones sol·licitants han de complir, a més dels requisits i les condicions que estableix la base general 3, els següents:
    • a) Cada sol·licitant només pot presentar una única sol·licitud i per a una sola modalitat.
    • b) Les persones sol·licitants han de tenir un títol universitari o d'ensenyament artístic superior que acrediti l'especialitat corresponent d'acord amb la modalitat de beca sol·licitada, o acreditar una trajectòria academicotècnica relacionada amb la modalitat sol·licitada, o bé acreditar una trajectòria professional relacionada amb la modalitat sol·licitada durant un període mínim de tres anys.
    • c) L'activitat s'ha de dur a terme al Centre durant 11 mesos, en el període comprès entre l'1 de setembre del 2025 i el 31 de juliol del 2026.
  • No es pot concedir la beca a qui hagi obtingut una altra beca d'aquesta línia dues vegades consecutives o tres beques d'aquesta línia en els darrers cinc anys.

Aquestes beques són de tramitació telemàtica obligatòria a través del portal de tràmits de la Generalitat. Pots consultar també les seves bases en el mateix enllaç.

El període per presentar sol·licituds és del 12 de març al 10 d’abril, ambdós dies inclosos.

En el moment de presentar la sol·licitud, cal aportar, juntament amb la documentació que disposen les bases generals 7 i 11.5, la documentació següent:

- Currículum detallat de la persona sol·licitant, en què s'especifiquin com a mínim els títols universitaris o d'ensenyament artístic superior, la trajectòria academicotècnica o la trajectòria professional relacionada amb la modalitat sol·licitada, d'acord amb el que disposa la base 3.1.b).

- Còpia del títol universitari o d'ensenyament artístic superior que acrediti l'especialitat corresponent i documentació acreditativa de la trajectòria academicotècnica o professional que s'hagi fet constar al currículum de la persona sol·licitant. En el cas dels títols oficials universitaris espanyols, no cal aportar-los tret d'oposició expressa de la persona sol·licitant que l'òrgan instructor ho comprovi d'ofici.

- Descripció del projecte de recerca que es vol desenvolupar, que ha d'estar redactada en català i ha d'indicar: la motivació de la recerca en relació amb el context artístic o social sobre el qual vol incidir; els objectius de la recerca; la metodologia prevista i també els mitjans que es requeriran del centre. Aquesta descripció no pot superar els 3.500 caràcters ni les tres pàgines d'extensió.

Període de presentació de sol·licituds: del 12 de març al 10 d’abril de 2025, ambdós dies inclosos.
 

Sessions informatives: 12 de març a les 18:30h i 4 d’abril a les 12h.

Comunicació preseleccionats: durant la setmana del 12 de maig.

Entrevistes: durant la setmana del 19 de maig.

Resolució: durant la setmana del 2 de juny.

Per resoldre dubtes i per conèixer alguns exemples de les recerques desenvolupades en edicions anteriors, et convidem a venir a una de les dues sessions informatives. 


Per a dubtes tècnics i incidències en el procés de tramitació de la sol·licitud, pots posar-te en contacte amb info.santamonica@gencat.cat

Es resoldran dubtes fins el dia 10 d’abril a les 13:00 hores.

Des de l’equip tècnic del Santa Mònica no es podran dur a terme valoracions de les propostes ni assessories sobre el seu millor encaix en les modalitats que ofereix el programa de beques.

* Nota legal: La informació d'aquesta pàgina no és el text oficial de les bases de les beques i, per tant, no té validesa legal.
 

Aquesta convocatòria ha rebut el Segell de Bones Pràctiques PAAC

 

Post_PAAC-_transparent-removebg-preview