Les beques en residència en el Santa Mònica s'adrecen a creadores i creadors transdisciplinaris que treballin en l’àmbit relacional o participatiu.
El seu objectiu és promoure el desenvolupament de prototips de dispositius de mediació artística que explorin formats transmedials que obrin a públics diversos els continguts, discursos i preguntes que el centre conté i genera.
Cadascun dels dispositius transmedials desenvolupats durant la residència actua com a prototip, és a dir, un format experimental que respon a la lògica de prova i error. Els prototips poden o no quedar com un dispositiu futur estable, a disposició del Santa Mònica, però aquests no han de respondre a exigències ni objectius marcats pel centre. Els prototips generats i els futurs dispositius estables no es conceben com a obres amb propietat intel·lectual i autoria individual, sinó com a projectes que son susceptibles de ser replicats i/o adaptats per futures persones becades, la mateixa institució o altres persones i organitzacions que configuren la xarxa i els públics del Santa Mònica.
Els tres cicles expositius que es desplegaran entre la tardor 2025 i la primavera 2026 parteixen de les preguntes següents: què és i què implica un esdeveniment cultural? com explicar la violència, la desigualtat, l'opressió, la discriminació i el racisme sense tornar a utilitzar imatges i narratives generades per l'hegemonia blanca? quin paper i responsabilitat té i ha tingut l’art al llarg de la seva història en la construcció, sofistificació i opacitat de les tècniques d’engany?